Una màquina escurabutxaques de l’any 1896 a la Bisbal d'Empordà

Gramòfons, gramoles, pianoles, manubris, nàutica, rellotges, aparells tècnics, mobles, jocs, joguines, objectes religiosos, làmpades, antiguitats... Antic i Fonos ofereix un amplíssim ventall de productes, tots restaurats amb i cura i amb passió de la mà de Francesc Sànchez, amb el ferm objectiu de tornar l’esplendor que mereix cada peça.

Avui, però, ens centrem en una de la multitud de relíquies que acull: una màquina escurabutxaques amb el moble fet França l’any 1896 i amb el muntatge fet als Estats Units l’any 1900. Una peça de museu corresponentment catalogada com a «Rare Model». I és que el catàleg la detalla com a «model més antic i rar de màquina de ranura musical». Es tracta d’una categoria molt específica de maquina escurabutxaques, equipada amb un sistema de pagament automàtic, ja sigui monedes o fitxes. Inclús té l’opció de retornar la moneda si s’escau. «A l’època va ser utilitzada a cases de jocs, i quan va haver-hi l’anomenada Llei seca era habitual veure policies amb malls trencant-les, ja que a més de l’alcohol, també s’havia prohibit el joc, cosa que encara li dona més valor», explica Sànchez.

Antic i Fonos va encetar la seva aventura a l'any 1986 i amb el pas dels anys va brotar la seva gran passió: els gramòfons i les peces tècniques. Així, gradualment, s’han anat especialitzant en aquests aparells, alhora que ho han seguit compaginant amb les antiguitats en general.

#AnticDesignEmpordà