La fàbrica de creació Brava! obre les seves portes amb una àmplia mostra d’artistes col·laboradors

L’espai aposta per descentralitzar la producció artística i cultural del país i esdevenir un referent internacional i un punt de trobada artística i de sinergies creatives

Ja fa una bona temporada que a l’antiga fàbrica de Ceràmiques Puigdemont, ubicada al centre de la Bisbal d’Empordà, a tocar del riu Daró, es treballa de valent per obrir les portes de la Brava!, que vol esdevenir un pol de producció de projectes culturals internacionals i de les disciplines més diverses. L’objectiu: aprofitar el talent artístic del territori i més enllà, així com l’atractiu d’un emplaçament tan emblemàtic com és l’Empordà i la Costa Brava. Després d’haver topat amb entrebancs com la pandèmia de la Covid o la pedregada de l’agost passat, el proper dissabte 8 d’abril, a les 19h, el centre de creació obrirà les seves portes per primera vegada. L’acte inaugural de l’equipament comptarà amb les actuacions d’un ampli ventall d’artistes col·laboradors de Brava! amb propostes a càrrec de noms com La Fura dels Baus, Alzueta Gallery, els audiovisuals Eyesberg Studio i Playmodes, els aeris Vòrtex Escènic i Sara Bernabeu, els australians de Parer Studio o els bisbalencs B1n0 i Miquel Abras (amb Toni Molina i Carles Ramió). També hi haurà participacions dels artistes Guillermo Basagoiti, Clara Sullà, Nei Albertí, Alex Pallí, Miguel Canseco o Javier Garcés. 

Brava! és una iniciativa privada que neix de la mà d’un equip de gestors culturals, especialment interessats en els nous formats, que cercaven un espai en el qual poder donar un servei integral a la creació.  Amb més de 1800m2 d’instal·lacions, Brava! inaugura en aquesta primera fase del projecte un coworking, un taller escenogràfic, una sala polivalent adaptada per concurrència pública, nau de logística, espai de corporalitat, entre altres i donarà serveis als creadors que van desde la construcció escenogràfica a la producció, passant per l’assessorament, l’emmagatzematge de peces artístiques i el management. El centre creatiu vol fer la seva aportació a l’activitat cultural anant més enllà del seu propi terreny, fora dels grans pols de creació i amb l’ecosistema artístic empordanès com a teló de fons, motor i guia. I d’aquí prové el nom Brava!: una paraula molt arrelada al món de la cultura i una clara identificació amb el concepte territorial “Costa Brava”, de renom internacional.

Una fàbrica de creació
Inspirats en les iniciatives de fabriques de creació d’arreu d’Europa, que es basen en la transformació d’antics edificis industrials en desús per convertir- los en nous espais destinats a la creació artística, Brava! vol dotar a un territori prolífic en patrimoni industrial d’una fàbrica de creació en el sentit més ampli del concepte. Fent servir noves tecnologies i amb la ferma voluntat de descentralitzar la producció artística i cultural del país, potenciant a l’estranger la denominació Costa Brava com a punt d’avantguarda artística. Alhora, l’essència de Brava! també vetlla per recuperar el patrimoni industrial, reconvertint-lo en contenidor cultural, un lloc de trobada i de sinergies per al talent creatiu. En aquesta línia, el nou equipament té l’objectiu d’esdevenir un espai per a residències artístiques de primer nivell, amb la finalitat d’intercanviar tècniques i experiències i ajudar a la formació de talent local. D’altra banda, Brava! també vol participar en la recerca de nous recursos per la creació a partir de projectes basats en energies renovables i impulsar la reflexió artística sobre la problemàtica mediambiental.